top of page
Ελέγξτε πάλι σύντομα
Μείνετε συντονισμένοι...

Διαβάστε ακόμα:

Η Χαρά να Έχεις Κότες στην Αυλή

Στα παλιά τα χρόνια, μαζί με το μποστάνι, ήταν συνηθισμένο τα νοικοκυριά να διατηρούν ένα κοπαδάκι κότες, για να έχουν τα φρέσκα αυγουλάκια τους αλλά και κανένα πουλερικό για το οικογενειακό τραπέζι.


Κότα και κόκορας στην αυλή
Κότες στην αυλή

Από τα μισά του προηγούμενου αιώνα όμως δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν υβρίδια από διασταύρωση καθαρόαιμων λειτουργικών φυλών, που μπορούσαν να παράγουν πολύ μεγάλο αριθμό αυγών σε βιομηχανοποιημένες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι τιμές των αυγών έπεσαν σημαντικά λόγω της μαζικής παραγωγής και προσφοράς, τάση που ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την ανάπτυξη των σουπερμάρκετ.


Αν σε αυτές τις εξελίξεις προσθέσει κανείς και κάποιες εξάρσεις σαλμονέλας εκείνη την εποχή και την γενική τάση εγκατάλειψης της αγροτικής ζωής υπέρ της αστικής, μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός αυτών που διατηρούσαν κότες στο νοικοκυριό.


Ευτυχώς, τα τελευταία λίγα χρόνια, οι οικόσιτες κότες επιστρέφουν σε πολλές αυλές και μαζί ανανεώνεται το ενδιαφέρον για εξειδικευμένες καθαρόαιμες ράτσες, τόσο λειτουργικές όσο και διακοσμητικές.


Όσοι έχουν κότες στην αυλή τους γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο ιδιαίτερα χαλαρωτικό είναι να βλέπεις, και μόνο, τις κοτούλες να σκαλίζουν τη γη, ψάχνοντας για έντομα, σκουληκάκια και άλλους μεζέδες. Είναι τόσο χαριτωμένες που πολλοί ξεκινούν με λίγες κοτούλες, ίσα ίσα για τα φρέσκα αυγά, και τελικά φτάνουν να έχουν πολύ περισσότερες από όσες πραγματικά χρειάζονται, μόνο και μόνο επειδή τους κάνει κέφι να τις βλέπουν.


Οι κότες είναι από τα πιο παραγωγικά οικόσιτα ζώα. Τα αυγά τους είναι από τις πιο νόστιμες, θρεπτικές και υγιεινές τροφές που υπάρχουν. Και το καλύτερο είναι ότι έχοντας τις δικές μας κότες ελέγχουμε τι τρώνε και επομένως τι πάει στο αυγό που μας προσφέρουν. Έτσι είμαστε ήσυχοι ότι στα αυγά, που τρώμε και δίνουμε στα παιδιά μας, δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα αντιβιοτικά και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα και κατάλοιπα. Όσοι έχουν κότες ξέρουν πολύ καλά ότι η γεύση και η ποιότητα των δικών τους αυγών είναι άλλου επιπέδου.


Βέβαια, η διατήρηση έστω και ενός μικρού κοπαδιού από κότες είναι μια υπόθεση που απαιτεί την ανάληψη ευθυνών, που συνοδεύει κάποια προβλήματα που θα πρέπει να λύσουμε, εφόσον αποφασίσαμε να έχουμε κότες. Θα χρειαστεί να έχουμε επαρκή τροφή και καθαρό νερό, να τις κλείνουμε σε ασφαλή χώρο τη νύχτα ή τουλάχιστον να έχουμε σκύλο στην αυλή για τα αρπακτικά. Πρέπει ακόμα να τις έχουμε σωστά περιορισμένες αν δεν θέλουμε μαζί με τα άγρια χόρτα και τα σκουληκάκια να εξαφανίσουν και ό,τι άλλο έχουμε φυτέψει στο μποστάνι ή στον κήπο.


Παρόλα αυτά, η χαρά να έχεις κότες στην αυλή κάνει όλα αυτά τα θέματα δευτερεύοντα. Έτσι και αλλιώς, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα βιβλιοπωλεία, υπάρχει μεγάλος όγκος βιβλιογραφίας και συμβουλών για τον ερασιτέχνη πτηνοτρόφο. Με λίγο ψάξιμο θα βρούμε οδηγίες και συμβουλές για όλα τα θέματα που μας απασχολούν: τροφές, κοτέτσια, ασθένειες, ασφάλεια και άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα.

Ετικέτες:

140 Προβολές

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page